fbpx

Tarkusehamba eemaldamine

Paljudel juhtudel võivad tarkusehambad tekitada erinevaid probleeme, sealhulgas valu ja ebamugavustunnet. Kui hamba kasv on häiritud või puudub ruum, võib osutuda vajalikuks tarkusehamba eemaldamine. Selles artiklis käsitleme, millal ja miks see protseduur on vajalik, samuti, kuidas tagada sujuv taastumine pärast operatsiooni.

Mis on tarkusehammas

Tarkusehambad on kolmandad purihambad, mis tavaliselt ilmuvad suus hilises teismeeas või kahekümnendate alguses. Need hambad asuvad suu tagumises osas ja on viimased, mis suhu lõikuvad. Paljudel inimestel ei ole tarkusehammastele piisavalt ruumi, mis võib põhjustada mitmesuguseid probleeme.

Kui tarkusehambad ei mahu korralikult suhu, võivad need jääda osaliselt või täielikult igemesse kinni. Sellist olukorda nimetatakse peetumiseks. Peetunud tarkusehambad võivad põhjustada valu, turset ja infektsioone. Lisaks võivad need kahjustada naaberhambaid ja põhjustada hammaste nihkumist.

Mõnel juhul ei ole tarkusehamba eemaldamine vajalik, kui hambad kasvavad korrektselt ja ei põhjusta mingeid probleeme. Kui tarkusehambad on täielikult läbi igeme tulnud ja on õigesti rivistunud, võivad need jääda suhu ilma tervist kahjustamata.

Millal tarkusehammas eemaldatakse?

Tarkusehamba eemaldamine võib osutuda vajalikuks mitmel juhul. Kui tarkusehambad ei mahu suhu, võivad need põhjustada valu ja ebamugavust. Tarkusehambad võivad jääda igemesse kinni, mis tekitab põletikku ja infektsioone.

Tüüpilised põhjused eemaldamiseks

  1. Ruumi puudus lõualuus: Tarkusehambad ei pruugi mahtuda lõualuusse, mis põhjustab teiste hammaste nihkumist ja ortodontilisi probleeme.

  2. Peetunud tarkusehammas: Hammas ei suuda täielikult igemest välja kasvada, mis võib põhjustada põletikku, valu ja infektsioone.

  3. Tarkusehamba kaaries: Tarkusehambad on raskesti ligipääsetavad ja puhastatavad, mis muudab need vastuvõtlikuks kaariesele ja igemehaigustele.

Mis võib juhtuda, kui tarkusehammast mitte eemaldada?

Kui tarkusehammas jääb eemaldamata, võivad tekkida mitmed probleemid, mis mõjutavad nii suu tervist kui ka üldist enesetunnet. Siin on mõned võimalikud tagajärjed, mida võiks silmas pidada:

  • Valu ja põletik: Tarkusehammas võib tekitada igemepõletikku ja tugevat valu, kui tal pole piisavalt ruumi korralikult kasvamiseks.

  • Hammaste nihkumine: Tarkusehammaste surve võib põhjustada teiste hammaste nihkumist, mis võib muuta hambumust.

  • Infektsioonid ja tsüstid: Eemaldamata tarkusehammas võib luua sobiva keskkonna bakterite paljunemiseks, mis võib viia infektsioonide ja tsüstide tekkimiseni.

Kuidas tarkusehammas eemaldatakse?

Tarkusehamba eemaldamine

Hambaarst või suukirurg hindab esmalt sinu suu ja tarkusehamba asendit, et määrata parim eemaldamise meetod. Nad võivad teha röntgenülesvõtteid, et saada selgem ülevaade hamba asukohast ja selle mõjust ümbritsevatele kudedele.

Eemaldamise protsess algab tavaliselt kohaliku tuimestuse manustamisega, et tagada, et sa ei tunneks valu. Mõnel juhul võib kasutada ka üldanesteesiat, eriti kui eemaldamine on keerulisem. Kui tuimestus on mõjunud, teeb hambaarst igemesse väikese sisselõike, et pääseda ligi tarkusehamba juurtele. Kui hammas on osaliselt või täielikult igemesse kinni jäänud, võib osutuda vajalikuks hamba jagamine väiksemateks osadeks, et seda oleks lihtsam eemaldada. Seejärel eemaldatakse hammas ettevaatlikult, vältides ümbritsevate kudede kahjustamist.

Pärast tarkusehamba eemaldamist asetab hambaarst haavale marlitampooni, et peatada verejooks ja soodustada hüübimist. Lisaks antakse sulle juhised, kuidas haava eest hoolitseda, et tagada kiire ja sujuv paranemine. Oluline on järgida neid juhiseid hoolikalt, et vältida tüsistusi ja kiirendada taastumist.

Peale tarkusehamba eemaldamist

Pärast tarkusehamba eemaldamist algab paranemisprotsess, mis nõuab hoolikat tähelepanu ja järgimist. Verejooksu peatamiseks on asetatud haavale marlitampoon ja hoidke seda suus 15-20 minutit. See aitab verejooksu kontrolli all hoida ja soodustab verehüübe tekkimist, mis on paranemisprotsessi oluline osa. Lisaks esimese 24 tunni jooksul on oluline puhata ja vältida füüsilist pingutust. See aitab vähendada verejooksu ja turset.

Esimestel päevadel pärast tarkusehamba eemaldamist on soovitatav eelistada pehmeid ja jahedaid toite. Vältida tuleks kuumi jooke ja toite, mis võivad ärritada haava. Paistetuse ennetamiseks aseta põse välisküljele jääkott või märg külm käterätik, hoides seda 20 minuti kaupa 20-60-minutiste vahedega.

Suuhügieen on pärast tarkusehamba eemaldamist eriti oluline. Kasuta pehmet hambaharja ja väldi haava piirkonna tugevat harjamist. Esimese 24 tunni jooksul on soovitatav vältida suuvee kasutamist, kuna intensiivne loputamine võib põhjustada veritsemist. Suud tuleks loputada ettevaatlikult, et mitte ärritada haava. Apteegist saadavad kloorheksidiini sisaldavad suuloputuslahused võivad olla kasulikud, kuid neid tohib hakata kasutama alles pärast esimest päeva. Järgides neid hooldusjuhiseid, tagad sujuva paranemise ja hoiad suu tervena.

Probleemse tarkusehamba eemaldamine on oluline samm, et säilitada su tervis ja vältida tulevasi probleeme. Kui oled kogenud valu või ebamugavust, on tarkusehamba eemaldamine sageli parim lahendus. Järgides hambaarsti juhiseid, tagad sujuva paranemise ja hoiad suu tervena. Pea meeles, et õigeaegne sekkumine aitab vältida tüsistusi ja muid võimalikke probleeme.

Järgmisena lugemiseks

Kas teil on küsimusi?

Võtke meiega julgelt ühendust või tulge ja külastage meid Tallinnas, kesklinnas.