fbpx

Mis on hammaste kroonimine?

Kahjustunud hambad võivad tekitada mitmeid probleeme, sealhulgas valu ja raskusi toidu närimisel, samuti vähendavad need enesekindlust.

Mõelge olukorrale, et naeratate peegli ees, kuid näete ainult kahjustunud hambaid. See võib tekitada soovi leida lahendus, mis taastaks teie naeratuse ilu ja funktsionaalsuse.

Hambakroonid pakuvad tõhusat lahendust, mis aitab taastada teie hammaste terviklikkuse ja ilu. Hambakroon katab kahjustatud hamba, pakkudes kaitset ja tuge, et saaksite taas naeratada enesekindlalt.

Hammaste kroonimine

Hammaste kroonimine on protseduur, mille käigus paigaldatakse hambale kroon, et taastada selle funktsionaalsus ja esteetiline ilus välimus. Hambakroon katab kahjustatud hamba, pakkudes sellele kaitset ja tuge.

Hambakrooni paigaldamine

Hambakroon

Hambakrooni paigaldamine algab põhjaliku hindamisega, et kindlaks teha, milline kroon sobib teie hammastele kõige paremini. Hambaarst uurib teie suu seisundit ja arvestab teie vajadusi, et valida sobiv materjal ja disain. Seejärel valmistatakse hammas ette, eemaldades kahjustatud osa ja vormides selle krooni jaoks sobivaks.

Järgmiseks võetakse teie hambast jäljend, mida kasutatakse krooni valmistamiseks laboris. Laboris valmistatud hambakroon on täpne ja kohandatud teie suu jaoks. Kui kroon on valmis, kinnitatakse see kindlalt hamba külge. Hambaarst kontrollib, et kroon sobiks ideaalselt ja ei tekitaks ebamugavust.

Lõpuks, kui hambakroon on paigaldatud, saate nautida oma uue krooni eeliseid. Hambakroon mitte ainult ei paranda teie naeratuse välimust, vaid ka tugevdab hammast, vähendades edasiste kahjustuste riski. Regulaarne hooldus ja hambaarsti külastused aitavad tagada, et teie hambakroon püsib heas seisukorras aastaid.

Millal hambakrooni paigaldamine oleks vajalik?

Hambakroonide paigaldamine võib olla vajalik mitmesuguste hambaprobleemide korral.

Peamised näidustused:

  • Kui hammas on tõsiselt kahjustunud kaariese või traumaga, võib hambakroon olla vajalik, et taastada hamba kuju ja funktsioon. Kroon katab kahjustatud hamba täielikult, pakkudes kaitset ja tuge, mis aitab vältida edasist kahjustumist.

  • Pärast juurekanali ravi on hammas sageli nõrgem ja vastuvõtlikum kahjustustele. Hambakroon paigaldatakse, et tugevdada taastatud hammaste struktuuri ja kaitsta neid igapäevase kasutamise eest, vähendades riski edasiste probleemide tekkeks.

  • Inimestel, kellel on suurenenud hamba kulumine (näiteks hammaste bruksism, ehk öine hamba-hõõrumine), võib hambakroon olla vajalik, et kaitsta hammaste struktuuri ja vältida nende edasist kahjustamist. Kroon aitab säilitada hamba funktsionaalsust ja pikendada selle eluiga.

Hambakroonide tüübid

Keraamiline ja metallokeraamiline kroon

Hambakroonide valik on mitmekesine, pakkudes erinevaid lahendusi vastavalt teie vajadustele ja eelistustele. Iga kroonitüüp on loodud kindla eesmärgiga, et tagada teie hammaste parim võimalik taastamine ja esteetika. Oluline on mõista erinevate kroonitüüpide omadusi, et teha teadlik valik, mis vastab teie ootustele ja vajadustele.

Metallokeraamiline kroon

Metallokeraamilised kroonid on üks populaarsemaid valikuid, kuna need ühendavad vastupidavuse ja loomuliku välimuse. Need kroonid koosnevad metallist alusest, millele on lisatud keraamiline kiht, mis jäljendab hamba loomulikku värvi ja tekstuuri. Metallokeraamiline kroon on eriti sobiv tagumistele hammastele, kus on vaja suuremat tugevust ja vastupidavust.

Keraamiline kroon

Keraamilised kroonid on tuntud oma loomuliku välimuse ja esteetilise ilu poolest. Need kroonid on valmistatud täielikult keraamilistest materjalidest, mis jäljendavad hamba loomulikku värvi ja läbipaistvust. Keraamiline kroon on ideaalne valik esihammastele, kus esteetika on esmatähtis.

Plastmasskroon

Plastmasskroonid on ajutised lahendused, mida kasutatakse sageli enne püsiva krooni paigaldamist. Need kroonid on valmistatud plastmassist ja pakuvad ajutist kaitset ja esteetikat, kuni püsiv kroon on valmis. Plastmasskroon on sobiv valik, kui vajate kiiret lahendust, kuid see ei ole mõeldud pikaajaliseks kasutamiseks.

Hambakroonide tähtsus seisneb nende võimes taastada hammaste funktsionaalsus ja esteetika. Need pakuvad kaitset ja tuge, aidates säilitada suu tervist. Kui kaalute hammaste kroonimist, on oluline konsulteerida hambaarstiga, et leida teie vajadustele sobivaim lahendus. Valige kroonitüüp, mis vastab teie ootustele ja tagab pikaajalise vastupidavuse. Regulaarne hooldus ja hambaarsti külastused aitavad säilitada krooni heas seisukorras.

Järgmisena lugemiseks

Kas teil on küsimusi?

Võtke meiega julgelt ühendust või tulge ja külastage meid Tallinnas, kesklinnas.